A japán ginek izgalmas világa
80 év. Ennyi időt kellett várnia a japán gineknek arra, hogy 1936-os első borókás szárnypróbálgatásuk után 2016-ban végre a nagyvilág is felfigyeljen a különlegességükre. De talán nem is baj, hogy ennyi idő eltelt, mire berobbantak a koccintások gin színterére, mert így még jobban érvényesül az egyediségük.
Hajime, mutatjuk, mi mindent érdemes tudni róluk!
A szaké szakik és a whiskey készítő mesterek szeszzsenialitása mellett a 20. század második felében a japán gin lepárlókban is felpezsdült az élet. A keleti precizitás eredményeként olyan különleges ízvilágú ginek születtek, amelyek egészen máshogy táncoltatják meg az ízlelőbimbókat, mint a hagyományos, London Dry ginek.
A magyarázat a kevesebb több elvének köszönhető. A japánok ugyanis letisztultabb ízvilággal dolgoznak, és szerényebb mennyiségű összetevőt használnak, mint a nyugati lepárlók aromazsonglőrei.
Az újhullámos gin és az ízesítők szokatlan násza
Az újhullámos kávé savanykás ízét már szinte senkinek sem kell bemutatni, azt azonban kevesebben tudják, hogy az innovációk tajtékai a ginkészítést is elérték. Legalábbis ami a párlatot illeti, amit Japánban már nemcsak az árpa-rozs-kukorica trióból főznek, hanem édesburgonyából és cukornádból is.
Az alap gin ízesítőket hat kategóriába sorolják: ide tartozik az említett alap párlat, amelyet aztán a citrusfélék, a tealevelek, a gyógynövények, a különféle fűszerek és a virágos aromák kvintettjével tesznek egyedivé.
Ezt az ötféle ízt a japánok is megtartják, csakhogy mindenből az autentikus verziót választják, csupa-csupa olyan finomságot, amit a nyugati világban nem terem minden sarkon. Ilyen többek között – figyelem, mérsékelt japán nyelvlecke következik! – a sakura (cseresznyevirág), a hinoki (japánciprus), a gyokuro (zöld tea), a sansho (a szecsuáni borshoz hasonló, szelíden csípős bors féle), illetve a helyi citrusfélék fanyarul frissítő választéka.
/Bocs, ez most itt egy (G)intermezzo: ha máris összefut a nyál a szádban a japán ginek kapcsán, kattints ide, és szeress bele első látásra valamelyik palackba!/
A japán ginek másik kuriózuma, hogy a nyugati eljárással ellentétben nem összefőzik a párlatot és az ízesítőket, hanem a szaknyelvben “botanicals”-nek nevezett növényi komponenseket mind-mind külön áztatják és desztillálják, és a hozzávalókat csak a folyamat legvégén elegyítik.
A különbség elementáris, hiszen így sokkal jobban megmaradnak az ízek és az aromák. Ez az oka annak is, hogy a japán ginek, bár maradéktalanul büszkék lehetnek a magas alkoholtartalmukra, mégis meglepően selymesen és lágyan simítják végig a torkunkat.
Éppen ezért először önmagukban érdemes megkóstolni őket, de persze akkor sem sértődnek meg, ha később némi tonik és ginfűszerek társaságában kerülnek a pohárba.
Büdzsébarát japán életérzés: ginkóstoló sushival
Afféle 21. századi webshop-halleluja, hogy ki sem kell tennünk a lábunkat a lakásunkból ahhoz, hogy körülvegyük magunkat néhány üveg japán ginnel…és ezzel együtt máris odavarázsoljunk egy cseresznyefavirággal átitatott kimono hangulatot. A japán ginek ugyanis kupaktól-fenékig tartó japán díszbe öltöznek: a legcikornyásabb gésás mintát éppúgy megtaláljuk közöttük (Etsu), mint például a letisztult megjelenésű, ám annál híresebb Roku-t, amit egy japán kandzsi díszít.
Jó hír, hogy akkor sem muszáj Japánig utazni, ha “mostazonnal” profibb korty-kapcsolatot szeretnél kialakítani a japán ginekkel, hiszen a Gin Tonik Akadémia keretén belül workshoppal egybekötött japán gin kóstolót is tartunk. Az 5 féle japán gin mellé autentikus sushi is jár, úgyhogy semmiképp ne hagyd otthon az evőpálcika-forgató képességedet. (Ha netán még nem vagy pálcika zsonglőr, semmi gond, megmutatjuk a fortélyokat és/vagy nem nézünk oda, amikor nemes egyszerűséggel leszúrod a makit, hogy gyorsan bekebelezd.)
Hatalmas Arigato (köszönöm!), ha ideáig elolvastad a cikket. Ha pedig azonnal japán ginre vágysz, de nem tudod, mivel kezdd a kóstolást, adunk egy tippet: a Kyoto szeszfőzde Star Wars rajongóknak különösen hangzatos nevű KiNoBi ginjében nem fogsz csalódni. Az erő legyen veled! (Meg a jégkocka.)